Start    Start    Start    Start    Start    Start   

Voet klachten

Teen klachten


De tenen zijn erg belangrijk voor het lopen: in de laatste fase van het lopen, de afzet, steunt de mens op de tenen. Zij zorgen dan voor een goed evenwicht. We hebben 14 kootjes per voet waarvan de grote teen er twee heeft en de andere tenen 3.

Wist u dat er een Egyptisch en Grieks voettype bestaat?
Egyptische voet: is een voet waarbij de grote teen langer is dan de tweede en derde teen. Griekse voet: is een voet waarbij de tweede teen het langst is. Volgens de mythe is de benaming ontstaan omdat bij een slag in de griekse oudheid aan de hand van de voetvorm vastgesteld kon worden of het een grieks of egyptisch slachtoffer betrof.

Scheef gegroeide grote teen (Hallux valgus)

Zo noemen we het scheefgroeien van de grote teen. Hierdoor ontstaat vaak een knobbel bij het gewricht van de grote teen. Deze knobbel gaat pijn doen als er teveel druk of wrijving op komt, deze wrijving ontstaat altijd door te smalle schoenen.

Bij aanhoudende druk kan er zelfs een pijnlijke slijmbeursontsteking ontstaan.
Het ontstaan van een hallux valgus kan verschillende oorzaken hebben, zo kan erfelijkheid een grote rol spelen, maar ook het doorzakken van de voorvoet kan het ontstaan van een hallux valgus in de hand werken net als te smalle schoenen.
De functie van de grote teen is belangrijk tijdens het lopen, omdat de afzet voor een groot deel door de grote teen wordt verricht. Bij een hallux valgus neemt de kracht bij de afzet af doordat de gewrichtsbanden en pezen niet meer zorgen voor een efficiënte krachtoverdracht. In extreme gevallen kan de grote teen zelfs over of onder de tweede teen groeien, dit kan tot gevolg hebben dat de nagels in gaan groeien of er ontstaan eeltplekken en likdoorns.

Podotherapeutische therapie bij een scheef gegroeide grote teen

Het is belangrijk om de oorzaak van het ontstaan van de hallux valgus aan te pakken. Indien het doorzakken van de voor- of middenvoet het probleem is dan kunnen op maat gemaakte inlegzolen een remmende of preventieve werking hebben.
Het is ook mogelijk om een teenorthese aan te meten. Hiermee wordt, indien mogelijk, de stand van de teen gecorrigeerd. Soms valt de teen niet te corrigeren maar dan kan een orthese zorgen voor drukverdeling en het verminderen van de pijn.

Beide therapieën gaan niet zonder goed schoenadvies, dit persoonlijke schoenadvies wordt u tijdens het consult/onderzoek gegeven.

Hamer- en klauwtenen

Bij hamer- en klauwtenen groeien de tenen krom. Dit wordt meestal veroorzaakt door het doorzakken van de voorvoet. Door de klauwstand kunnen er drukplekken ontstaan op de tenen en op de topjes van de tenen.

In sommige gevallen kan de voorvoet ook pijn gaan doen. Door de druk kunnen er eeltplekken en likdoorns op de tenen ontstaan en in sommige gevallen kunnen dit zelfs wondjes worden.

Podotherapeutische therapie bij hamer- en klauwtenen

Klauwtenen kunnen we behandelen door het aanmeten van een teenorthese. Staat de teen helemaal vast dan kan een orthese gemaakt worden die zorgt dat de teen in de schoen beschermd wordt. Als de teen soepel (corrigeerbaar) is dan geprobeerd worden met de teenorthese de stand van de teen te corrigeren.

Naast het aanmeten van een teenorhtese is een goed schoenadvies van groot belang voor het slagen van de therapie, dit schoenadvies wordt tijdens het consult/onderzoek gegeven.

Likdoorn (clavus)

Een likdoorn (clavus), in de volksmond ook wel een eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Deze komt meestal voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd.

Likdoorns kunnen op verschillende plaatsen op de voet ontstaan, meestal komen ze voor op en tussen de tenen, onder de voorvoet of de hiel.
In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten: dit is te zien aan de vaak glazige, donkere kleur in het midden. Een likdoorn geeft vaak veel pijn, het voelt of er een splinter of steentje in de schoen zit.

Podotherapeutische therapie

Je kunt een likdoorn vaak goed verwijderen maar als je niets aan de oorzaak doet, komt de likdoorn terug. Als er sprake is van een likdoorn tussen de tenen dan kun je daar een zachte teenorthese voor maken hierdoor zal de druk verminderen en zal de likdoorn dus ook minder snel of zelfs niet meer terug komen.

Dit geldt ook voor een likdoorn op de tenen deze kun je ook door een teenorthese drukvrij leggen. Zit een likdoorn onder de voet dan kan een inlegzool voor verlichting zorgen.
Naast het aanmeten van een teenorthese of inlegzool is een goed schoenadvies van groot belang voor het slagen van de therapie. Dit schoenadvies wordt gegeven tijdens het consult/onderzoek.

Ronde nagels (hyperconvexe nagel)

Een ronde nagel (hyperconvexe nagel) kan voor veel pijn zorgen omdat deze in de huid van de teen drukt. Soms kan de nagel ingroeien, waardoor de teen gaat ontsteken.

De oorzaak van het rond groeien is niet altijd bekend maar vaak ligt het aan te nauwe schoenen of ontstaat het rondgroeien door een trauma.

Podotherapeutische therapie bij ronde nagels

Een ronde nagel kunnen we goed corrigeren met een nagelbeugel (orthonixie).
Een nagelbeugel wordt gemaakt van speciale veerkrachtige draad. De draad wordt om de nagel heen gevormd en door vervolgens spanning op de beugel te zetten, kan de nagel gecorrigeerd worden.
Door het plaatsen van een nagelbeugel vindt direct verlichting van de pijn plaats.
Een nagelbeugel hoeft niet voor beperkingen te zorgen, men kan alles met de beugel wat voorheen ook mogelijk was.

De beugel dient iedere 6-8 weken herplaatst te worden voor optimaal resultaat. Een beugel gaat ongeveer 1 tot 1 ½ jaar mee.

Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)

Door het verkeerd knippen of afscheuren van een nagel kunnen de nagelhoeken in gaan groeien, dit zorgt vervolgens voor een ontsteking. Het ingroeien van een nagel is zeer pijnlijk, de teen kan dik, rood en warm zijn.

podotherapeutische therapie bij een ingegroeide teennagel

Het is belangrijk om eerst het ingroeiende nagelsplintertje te verwijderen: de splinter drukt dan niet meer in de huid. De pijn zal verminderen en een eventuele ontsteking kan genezen.

Na genezing van de ontsteking is het van belang dat we zorgen dat de nagel niet meer ingroeit. Dit kan op verschillende manieren: je kunt door middel van een watje de nagel omhoog drukken, soms bieden nagelbeugels de oplossing.